Książka ''Ujęcia wody pitnej i jej uzdatnianie'' - KaBe

Nr artykułu:
W-08000346
Czas dostawy:
10 dni
Sprawdź warunki dostawy
35,00 zł szt. 33,33 zł szt.
Minimalne zamówienie: 1 szt.

Szczegółowy opis

Ujęcia wody pitnej i jej uzdatnianie

Wydawnictwo: Wydawnictwo i Handel Książkami „KaBe”
Autor: G. Wygoda
Format: A5
Liczba stron: 130
Wydanie: I
Rok i miejsce wydania: Krosno 2019
Oprawa: kolorowa, lakierowana

Charakterystyka książki:
Książka zawiera podstawowe informacje dotyczące uzdatniania wody. Przeznaczona jest dla użytkowników wody pitnej.

Spis treści:
Wstęp
1. Jakość i parametry wód podziemnych ze studni kopanych oraz głębinowych
1.1. Ujęcia wód podziemnych
1.1.1. Zabezpieczenie studni kopanych
1.2. Charakterystyczne dla wód podziemnych domieszki wymagające redukcji w procesach uzdatniania
1.3. Akty prawne związane z jakością wód podziemnych
2. Charakterystyka wody pobieranej z ujęć powierzchniowych
2.1. Akty prawne związane z jakością wody powierzchniowej 
2.2. Akty prawne związane z poborem wody
2.2.1. Pozwolenia wodno-prawne
2.2.2. Strefy ochrony ujęć
2.3. Parametry jakie powinna spełniać woda przeznaczona do spożycia 
2.4. Ujęcia wody powierzchniowej
3. Charakterystyka wód infiltracyjnych
4. Najczęściej stosowane procesy uzdatniania wód podziemnych
4.1. Odkwaszanie wody
4.2. Usuwanie twardości
4.3. Ususwanie żelaza i manganu
4.4. Ususwanie siarkowodoru i amoniaku
4.5. Usuwanie związków organiczych i mikroorganizmów
5. Urządzenia wykorzystywane w uzdanianiu wód podziemnych
5.1. Urządzenia napowietrzające
5.2. Utlenianie chemiczne
5.3. Filtry pospieszne ciśnieniowe oraz filtry otwarte
5.4. Wymienniki jonowe
5.4.1. Cykle pracy jonitów
5.5. Adsorpcja na węglu aktywnym
5.6. Dezynfekcja wody
5.6.1. Dezynfekcja fizyczna w użyciem lapm UV
5.6.2. Dezynfekcja chemiczna
6. Metody uzdatniania stosowane w przypadku studni indywidualnych
6.1. Potencjalne źródła rozwoju mikroorganizmów i wtórnego zanieczyszczenia instalacji
7. Procesy uzdatniania stosowane dla wód pobieranych z ujęć powierzchniowych
7.1. Cedzenie wody
7.2. Utlenianie
7.3. Koagulacja
7.4. Sedymentacja
7.5. Flotacja
7.6. Linie technologiczne dozowania środków chemicznych
7.7. Komory reakcji z mieszadlami
8. Kontrola procesów przez laboratoria oraz analizatory elektroniczne działające on-line
9. Zbiorniki wody
10. Pompownie wddy
11. Automatyzacja procesów produkcyjnych
12. Uzdatnianie wody basenowej
12.1. Korekta pH
12.2. Filtracja wody
12.3. Dezynfekcja wody
12.4. Walka z glonami
12.5. Inne czynności związane z utrzymaniem czystości wody basenowej
13. Zakończenie
Akty prawne
Literatura

Parametry techniczne

Parametry techniczne
Producent KaBe Wydawnictwo

Produkty polecane