Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń - 58-550-50-99

    Ilość produktów: 0
    Suma netto: 0,00 zł
    Suma brutto: 0,00 zł
    Został poprawnie dodany do koszyka
    Powrót

    Ochrona przed świńską grypą

    ICD.pl 5 July 2009 Ochrona biologiczna

      

    Świńska grypa - fakty

    • Świńska grypa jest chorobą układu oddechowego świń powodowaną przez wirusy grypy typu A. U świń wirusy te powodują liczne zachorowania, jednakże śmiertelność na skutek zakażenia jest niska. Wirus grypy świń typu A/H1N1 został wyizolowany po raz pierwszy u świń w 1930 roku. Epidemie tej grypy dosięgają trzody sezonowo. Ludzi zaatakowała jednak zmutowana wersja tego wirusa, zawierająca w sobie oprócz genów grypy świńskiej również geny ludzkiej grypy i ptasiej grypy.
    • Objawy świńskiej grypy u ludzi są podobne do tych towarzyszących grypie sezonowej. Występuje gorączka, osłabienie, brak apetytu, kaszel, a u niektórych osób także katar, ból gardła, nudności, ból w klatce piersiowej, wymioty i biegunka.
    • Zwykle ludzie zarażają się przez kontakt z zarażoną świnią - szczególnie narażeni są więc pracownicy ubojni, hodowcy itp. Coraz częściej jednak dochodzi do przenoszenia się wirusa z ludzi na ludzi. Sposób zarażenia między ludźmi jest taki sam jak w przypadku grypy sezonowej - drogą kropelkową poprzez kichanie i kaszel, a także przez kontakt z wydzieliną z dróg oddechowych chorego. Zarażeni mogą przenosić wirusa na innych zarówno przed, jak i po wystąpieniu objawów.
    • Jedzenie wieprzowiny jest bezpieczne. Wirus świńskiej grypy ginie w temperaturze 70°C. Jedzenie prawidłowo przygotowanego i poddanego obróbce termicznej tj. gotowanego, smażonego i pieczonego mięsa jest bezpieczne.
    • Czy grozi nam pandemia? Jest wysoce prawdopodobne, że ludzie, którzy na co dzień nie mają kontaktu ze świniami, nie mają naturalnej odporności na tego wirusa. Zakres pandemii jest jednak trudny do przewidzenia – zależy od stopnia odporności wśród ludzi (zarówno na świńskiego wirusa jak i zwykłego, sezonowego) i złośliwości samego wirusa.

    Świńska grypa – ochrona przed zarażeniem

    Aby zminimalizować ryzyko zakażenia i przenoszenia wirusów grypy należy:

    • zakrywać usta i nos chusteczką podczas kaszlu i kichania. Wyrzucać chusteczkę do kosza zaraz po użyciu.
    • Myć ręce wodą i mydłem zwłaszcza, gdy się kaszle bądź kicha. Skuteczna jest również dezynfekcja rąk produktami zawierającymi alkohol.
    • Unikać dotykania oczu, nosa i ust, ponieważ tą drogą najszybciej rozprzestrzeniają się zarazki.
    • Unikać kontaktu z chorymi ludźmi.
    • Osoby chore powinny zostać w domu i ograniczyć kontakty z innymi osobami, żeby nie rozprzestrzeniać zakażenia.
    • Nie należy dotykać powierzchni, które mogły mieć kontakt z wirusem (wydzieliną chorego).
    • Chorzy powinni bezwzględnie zakrywać usta i nos kichając i kaszląc a chusteczki należy niezwłocznie wyrzucać!
    • W przypadku ryzyka bezpośredniego kontaktu z wirusem grypy należy używać odpowiedniego sprzętu ochrony osobistej a w szczególności sprzętu ochrony dróg oddechowych.
    • Środki ochrony indywidualnej jednorazowego użytku powinny być odpowiednio niszczone zaraz po użyciu, natomiast środki wielokrotnego użytku - odpowiednio czyszczone i dezynfekowane.
    • Bardzo ważne jest prawidłowe założenie maski oddechowej!
    • Po zdjęciu odzieży ochronnej należy wykonać właściwe procedury zapewniające higienę rąk.

    Świńska grypa - sprzęt ochrony osobistej.

    Osoby, które są narażone na potencjalny kontakt z zakażonymi osobami lub zwierzętami, dla zwiększenia własnego bezpieczeństwa powinny stosować odpowiednio dobrany sprzęt ochrony osobistej.
    W celu pomocy Państwu w zapewnieniu optymalnego poziomu ochrony przed przed wirusem świńskiej grypy  przygotowaliśmy kategorię specjalną z wyselekcjonowanymi produktami ochrony osobistej oraz poradnik pomocny w doborze sprzętu w zależności od stopnia zagrożenia zakażenia wirusem.

    0 komentarzy

    * pola wymagane
      Zamknij